Management

Voor MKB bedrijven kan het managen van een project dat draait om een innoverend product soms een flinke uitdaging vormen. De vereiste kennis en vaardigheden liggen soms volledig buiten de gebruikelijke bedrijfsactiviteiten. Er moeten bijvoorbeeld ineens bedrijven ingehuurd worden die software of technologie leveren die volledig nieuw is. Hoe selecteer je de juiste bedrijven en hoe stel je een goed functionerend team samen in een toch al onzeker project? Met mijn ervaring als manager en systems engineer assisteer ik graag bij de forming en storming fases van dit soort projecten. Ook als de forming fase allang voorbij is en je gevoelsmatig in de storm zit.

Management van datarijke projecten

Ervaring

Opzetten en introduceren Agile project

Created with Sketch.

Bij mijn vorige werkgever heb ik succesvol een groot software renovatie project opgezet. Dit project liep over zes businessunits en bevatte meer dan twintig stakeholder. Door de Agile methodiek te gebruiken kon er iteratief gewerkt worden in Scrums. Zowel de businessunit overstijgende belangen alsmede het formeel gaan werken met een Agile methode waren op dat moment vernieuwend maar ook uitdagend.

Forming, storming, norming, performing

Created with Sketch.

Bruce Tuckman omschreef het formeren van project teams met vier kenmerkende fases. Zelf heb ik deze fases meerdere keren doorlopen zien worden in grote projecten. Soms volledig intern in een bedrijf waarbij collega's in nieuwe samenwerkingsverbanden met elkaar moeten gaan werken. Maar nog vaker ben ik onderdeel geweest van samenwerkingsverbanden tussen verschillende bedrijven.

Teamleider

Created with Sketch.

Ik ben in mijn laatste jaar bij mijn laatste werkgever teamleider geweest van een team data analisten en heb met pijn in mijn hart afscheid moeten nemen omdat mijn eigen bedrijf te hard groeide. Door te luisteren en faciliteren zorgde ik voor de beste performance van mijn mensen.

Systems engineering

Created with Sketch.

Zowel in mijn vorige baan als in mijn huidige projecten is systems engineering een noodzaak. Via de 'systems engineering approach' analyseer ik snel hoe een concept, visie of systeem er uit moet komen te zien en welke functies, interfaces, interacties etc. benodigd zijn. Dit houdt niet op bij het fysieke systeem als zodanig, maar komt ook terug in de onderhoud en ondersteuning die nodig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de noodzaak om verificatie en validatie zoveel mogelijk te automatiseren bij projecten die vaak een groot onderzoek gehalte hebben.